Don, 23 Mei 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


AVONTUREN > BURMEZEN WINTER WONDERLAND (1)

Drie jaar geleden deed mijn eerste burmees haar intrede in mijn huis en leven en met haar kreeg ik van de fokker een beschrijving van het ras. Wie het geschreven heeft, weet ik niet, wel dat het geschreven is met een grote dosis humor. Dat je die humor nodig hebt als huisgenoot, weet ik nu ook. Zou je die humor niet hebben, je zou lang zoveel plezier niet hebben met en door hem/haar.

In de rasbeschrijving staat een stukje dat zeer typerend is voor de burmees:
"Ze koesteren zich, zoals de meeste katten, in warmte en liggen dan ook bij voorkeur in de zon, op een warme schoot, bij iemand in de nek en als er niemand in de buurt is, op de cv radiator, daarbij temperaturen verdragend die u en ik niet voor mogelijk achten."
Iedereen die een burmees als huisgenoot heeft, zal dit ongetwijfeld kunnen beamen.

Waarom vertel ik dit dan, vraagt u zich af. Heel eenvoudig. Dit stukje tekst schiet mij steeds weer te binnen als mijn katten zeuren om naar buiten te mogen, ongeacht het weer. Eerlijkheidshalve moet ik u daarbij bekennen dat mijn oudste burmees kan lezen en schrijven. Zij hield de eerste maanden na haar aankomst zelfs een dagboek bij. Zij kent ook bovenstaande citaat.


Op schoot liggen, vindt ze heerlijk hoor, maar als er een deken over mijn benen ligt, gaat zij er toch liever onder. 's Nachts heb ik geen verwarming of elektische deken nodig, er ligt vrijwel altijd een warme kruik met bontjas tegen me aan. Vaak genoeg zelfs twee.

's Morgens na het opstaan, staan mijn katten te dringen bij het raam. Het maakt niet uit of ik ze vertel dat het koud is of dat het regent of dat het flink waait. Ik moet niet zeuren, open dat raam! Vervolgens doe ik dat en stroomt er een waterval katten naar buiten. Allemaal willen ze er tegelijkertijd uit om even een frisse neus te halen, even lekker op onderzoek. Op n burmees na.

Zohra zit bij de muur tegenover het raam met een snoetje dat gruwt van het idee om naar buiten te moeten. Kan dat raam niet dicht? Moet dat nou? Op en top burmees.

Nu is het begin maart en heel Nederland ligt onder de sneeuw. Het waait nauwelijks, de zon schijnt en de temperatuur ligt enkele graden boven nul. Alle katten, inclusief de burmezen, zijn buiten. Na het ontbijt heeft Zohra zich op de vensterbank gewaagd, aan de buitenkant wel te verstaan. Ze ziet de witte wereld en betwijfelt ernstig of dit wel zo'n gezonde omgeving is voor haar. Ze bekijkt de fratsen van de anderen en denkt er het hare van. Dan ziet ze dat ze met minimale moeite de houten vlonder kan bereiken. En - hooguit twee keer zal ze met haar tere pootjes in die witte troep moeten springen en dan is ze er. De vlonder warmt zelfs bij een waterig winterzonnetje gemakkelijk op en je zit of ligt er uit de wind. Daar legt mevrouw zich neer en laat de boel de boel.

Heel anders is de burmees die zo'n anderhalf jaar na Zohra zijn intrede deed: Robbyn. Lezen kan hij een beetje en schrijven vertikt hij. Zeer tot verdriet van fokker en mij: helaas geen dagboek van deze jongen. Het is 'm teveel moeite en kost teveel tijd. Tijd die je met veel leukere dingen kunt vullen.

Weer of geen weer, hij staat vaak als eerste te dringen bij het raam en om het hardst te klagen dat het dicht zit, zeer tegen zijn zin. Natte of modderpoten, een nat pak of een pak sneeuw, het maakt hem allemaal niets uit. Hij wil elke struik onderzoeken, op de containers springen, op de schutting klimmen om te kijken wat de buren doen en onder de poortdeur door loeren naar de hond van de achterburen. Als 'm dat niet meer boeit, besluipt hij z'n huisgenoten, loopt ze omver en klimt in mij om z'n vieze poten af te vegen.

Terwijl Zohra ligt te genieten in de zon, onderzoeken de anderen de tuin en de sneeuw. Het blijkt niet gevaarlijk, maar wel een beetje koud en het blijft soms hinderlijk tussen je tenen plakken. Ik kan niet anders concluderen dan dat ze er van genieten. Wie had dat gedacht? De warmte minnende burmees die ook geniet van de sneeuw.

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement