Maa, 22 Apr 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


AVONTUREN > O.C.I. > LANI GROEIT OP


Kleine Lani wordt langzaamaan wat groter en is nu net één jaar oud. Ze is en blijft een hele lieve meid. Ze speelt vol overgave met een Burmees poesje dat vrijwel even oud is. Natuurlijk mogen we ook haar “adoptief” moeder niet vergeten, waar ze erg dol op is en waar ze nog regelmatig even bij gaat sabbelen. Communiceren kan ze als de beste en doet ze ook graag. Maar het stemmetje dat ze daarbij gebruik zou niet misstaan bij een muisje. Ze maakt kleine, korte piepjes. Heel koddig.

Inmiddels is er in huis een nestje Burmeesjes geboren. Voor het eerst maakt Lani mee dat er zoiets gebeurt. Ze is dan ook onzeker en heel voorzichtig, maar toch duidelijk nieuwsgierig. Dat haar beste vriendin dit ook voor het eerst meemaakt en net zo onzeker is, helpt haar niet. Samen kijken ze en blazen ze naar die rare dingen met een vreemd luchtje en onbekende geluidjes. Ook als ze schrikken van elkaar, blazen ze even.

De nieuwsgierigheid wordt bevordert door een moederpoes die naast haar interessante baby's ook allerlei lekkers verorbert. Dat lust Lani natuurlijk ook wel, want ze is een echte lekkerbek. Zo springt ze in de kist waar de kittens liggen om te kijken of ze een hapje kan bemachtigen. Toch blijft ze zich er goed van bewust dat die kleintjes ook nog erg eng zijn.

Dat merk ik pas goed als ik haar uit de kist til. Waarschijnlijk heeft ze me niet aan zien komen en als ik haar vast pak weerklinkt een gevaarlijk en luid gegrom. Ze doet opeens in niets onder voor haar wilde familieleden. Toch laat ze zich goed hanteren en zodra ik haar los laat, is ze weer stil. Weet zelfs een aai over haar bolletje te waarderen.


Die kleine wurmen ontwikkelen zich goed en groeien gestaag. Ook Lani's nieuwsgierigheid groeit. Als de kittens 3 weken oud zijn, stapt ze regelmatig even de kist binnen om te gaan kijken en even te snuffelen. Als ze naar haar toe kruipen, weet ze niet goed wat ze moet doen. Van zo heel dicht bij blijven ze nog best eng. Uiteindelijk verlaat ze de kist, voordat ze te dichtbij komen.

Dan ontdekt ze dat de melk, waar ik één van de kittens mee bij voed, wel erg interessant ruikt. Natuurlijk mag ze, net als de andere katten, niet storen bij het eten en al helemaal niet aan de melk komen. Na een paar kleine tikjes ter herinnering, weet ze haar plaats. Tot ik klaar ben met het kitten. Dan stapt ze pardoes naar voren en wast alle gemorste melk van het kittensnoetje. Dat is natuurlijk erg fijn, want het kitten wordt met grote zorg schoon gepoetst. Tegelijkertijd weet ze zo, heel slim, toch het nodige lekkers te bemachtigen.

Ik vind het prachtig om te zien hoe zorgzaam en voorzichtig ze is met de kleintjes. Het is ook een mooie oefening voor later, als ze zelf een keer een nestje mag krijgen. Ze zeggen ten slotte niet voor niets: oefening baart kunst.

Enkele weken later weet ik even niet wat ik zie en lijk ik mijn woorden van net te moeten herroepen. Lani ligt bij de kittens in de kist. Ik dacht dat ze ze aan het wassen was, maar nu is ze duidelijk iets anders aan het doen. Vol overgave is ze bezig om – liefdevol – een kitten te slopen. Ze hapt erin, pakt het vast en rolt er mee heen en weer. Dat leek me niet helemaal de bedoeling. Zodra ik haar echter vraag om voorzichtig met de kleine te doen, laat ze hem dan ook los. Om even later weer vol overgave aan de gang te gaan. Het kitten geeft geen kik en wat blijkt? Zodra Lani hem los laat, draait hij zich naar haar toe om terug te happen en te graaien. Hij heeft er dus net zoveel plezier in als zij.

M'n kleine meid wordt zo al echt groot, wat gaat de tijd toch snel. In m'n herinnering lijkt het nog maar gisteren dat ze geboren werd en moet je haar nu eens zien. Al volop aan het oefenen om straks een fantastische moeder te worden van – hopelijk – net zulke mooie baby's als ze zelf was. Ik kan haast niet wachten om dat mee te maken en met jullie te delen. Toch zullen we nog even geduld meten hebben, want het duurt nog wel even voor het zover is. Ze mag eerst rustig wat verder uitgroeien en volwassen worden.

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement