Vri, 19 Jul 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


RAS INFO > DE BURMEES > VERWANTE RASSEN


De Bombay is een gitzwarte kat met het type van de Amerikaanse Burmees. Dit ras is uit Amerika afkomstig en ontstaan door kruisingen van een bruine Burmees met een zwarte American Shorthair. Genetisch is deze kat geen "zwarte Burmees" zoals ze wel eens genoemd wordt, maar een zwarte half-Burmees (genotype aaCcbDD). De vacht die zwart moet zijn tot op de haarwortels en moet glanzen als zwart lakleer, is het meest opvallende kenmerk van deze kat. De ogen zijn koperkleurig.


De Singapura, een ras wat sinds 1975 in Amerika wordt gefokt, is volgens de eerste fokkers (Tommy en Hal Meadow) uit Singapore afkomstig. In eerste instantie doet de Singapura meestal denken aan een Abessijn, maar dan wel van een kleur die wij in de Abessijn niet kennen: een ivoren grondkleur met een donkerbruine ticking. Een korte, glad aanliggende vacht, enkele streepjes op de voorpoten. Een ronde kop, grote oren en ogen, een gespierd lichaam. Verder bijzonder aanhankelijk en nieuwsgierig, hoewel iets verlegen. De Singapura is genetisch een bruin-ticked Burmees (genotype AAcbcbDDTT).


De Burmilla kan het best omschreven worden als een zilvergekleurde kat van het Burmese type. Dit nieuwe ras is afkomstig uit Engeland. Sinds kort is ook in Nederland de Burmilla aanwezig. Zoals de naam al aangeeft, is de oorsprong van de Burmilla te vinden in kruisingen van Burmezen met chinchilla Perzen.


De Tiffany is de langharige versie van de Burmees. Deze katten werden oorspronkelijk alleen in Amerika gefokt, maar zijn tegenwoordig ook in Engeland bekend. Ze hebben een half-langharige vacht, zacht en zijde-achtig van structuur, met een pluimstaart en een duidelijke "kraag".


De Tonkanees is al eerder aan de orde geweest bij de geschiedenis van de Burmees. Als Wong Mau er niet was geweest, hadden we nu misschien geen Burmezen gehad. Qua uiterlijk houdt deze kat zich midden tussen de Siamees en de Burmees. De vacht is kort en komt in 3 variaties voor: mink, sepia en pointed. Inmiddels is dit ras erkend in Canada, Amerika, Zuid Afrika en AustraliŰ. In Europa is ze erkend bij de onafhankelijke verenigingen. Voor de FiFe wordt druk gewerkt naar erkenning.

Nieuwe ontwikkelingen
Sinds enkele jaren kent men in Engeland (en inmiddels ook in Nederland) de Asian, de naam voor een groep katten van het Burmese type, waarvan de vachtkleur, het patroon of de haarlengte anders zijn dan die van de Burmees. Hieronder vallen bijvoorbeeld de effen katten in diverse kleuren, waarvan wij tot nu toe alleen de Bombay kenden. De Bombay is de zwarte variŰteit hiervan, maar o.a. in blauw, chocolate en lilac werden deze katten al sinds enige jaren geboren uit nesten van Bombay's met Burmezen. Ze werden alleen nooit geshowd, omdat er geen standaard voor was. Daar kan nu verandering in komen, doordat de GCCF een standaard voor deze dieren heeft uitgegeven. In NieuwZeeland waren deze katten ook al langer bekend onder de naam Mandalay's.
Ook de ticked tabby Burmezen, waarvan de Singapura de bruine variŰteit is, vallen onder de Asians. In nesten van zilveren Burmezen willen nog wel eens ticked tabbies geboren worden. Dat laatste geldt ook voor de smoke Burmezen.

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement