Vri, 14 Jun 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


RAS INFO > DE OCICAT > GESCHIEDENIS

De allereerste Ocicat werd geboren in 1964 als onverwachts resultaat. Mevrouw Virginia Daly probeerde een Siamees te fokken met Abessijn-kleurige points. Ze wist dat ze als basis minimaal 2 generaties nodig had. Tot haar verrassing werd er in de tweede generatie een ivoor-kleurig kitten met gouden vlekken geboren. De dochter van mevrouw Daly noemde het een Ocicat, omdat het zeer veel op een Ocelot leek. Dit eerste Ocicat kitten werd gecastreerd en verkocht als huisdier.

Een krant in Detroit publiceerde een artikel over het kitten en dat trok de aandacht van geneticus Dr. Clyde Keeler. Hij sprak het verlangen uit naar een huiskat die qua uiterlijk zou lijken op sommige van de verdwijnende wilde soorten, waaronder de Egyptisch viskat. Daardoor werd de fok herhaald om meer Ocicats te produceren. Andere fokkers volgenden het recept van mevrouw Daly om zo een brede genetische basis te ontwikkelen.De kruising tussen Siamees en Abessijn bracht de prachtige Ocicat voort. Later werd er nog een American Shorthair ingekruist. Hierdoor werd de kat wat groter en werd de botstructuur wat zwaarder. Ook werd zo het zilvergen geïntroduceerd.

De Ocicat werd door de CFA erkent in 1966, maar het zou nog twintig jaar duren om het ras te ontwikkelen en de steun voor voorlopige status te krijgen. Inmiddels zijn ze verspreid over de hele wereld en op vele shows te zien waardoor hun populariteit toeneemt.

Kattenliefhebbers zijn altijd onder de indruk geweest van de wilde gevlekte katten zoals de Ocelot, Margays, Luipaarden e.d.. Nooit eerder zag men een dergelijke inspanning om een huiskat te ontwikkelen met de gespotte schoonheid van de wilde katten, maar met behoud van het mooie, voorspelbare gedrag van een huiskat.

Vele in het wild levende gespotte katten verdwijnen meer en meer door de vernietiging van hun natuurlijke omgeving, stroperij en mishandeling. Daarom wordt het steeds belangrijker dat dit (door mensen gecreëerde) ras diegenen die iets “exotisch” willen, tevreden kunnen stellen. Misschien kan de Ocicat zelfs een rol spelen in het voorkomen van stroperij en het (illegaal) invoeren van bedreigde wilde katten.
De Ocelot (Leopardus pardalis of Felis pardalis)


De Viskat (Prionailurus viverrinus of Felis viverrinus)

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement