Vri, 14 Jun 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


AVONTUREN > O.C.I. > SPIEGELTJE, SPIEGELTJE AAN DE WAND....

Tijdens de paasshow in april van dit jaar kwam ik voor een verrassing te staan. Ik had kleine Lani ingeschreven samen met één van m'n Burmeesjes. 's Morgens was de Burmees aan de beurt bij de keurmeester, die zeer tevreden over haar was. 's Middags was het Lani's beurt om naar de Keurmeester te gaan. Nog voor ze goed en wel op tafel stond, werd ze door de keurmeester op gepakt, omhoog getild en kreeg ik de vraag welke kleuren haar ouders waren. Ik antwoordde dat haar moeder blauw was en haar vader zwart-zilver. De keurmeester knikte even en liep toen, zonder iets te zeggen en met Lani nog steeds in de hand, naar een andere keurmeester.

Ze praatten even en daarna kwam hij weer terug en deelde me mee dat Lani niet blauw was, maar blauw-zilver. Ik wist even niet wat me overkwam. Niet alleen waren de fokker en ik er van overtuigd dat ze echt blauw was, maar de boodschap werd me ook vrij cru overgebracht. Wat nu? In discussie gaan met een keurmeester is niet mogelijk, dus heb ik Lani weer aangepakt en ben terug naar de kooien gelopen.

Daar zaten wat vrienden en ook Lani's fokker. Ik vertelde wat ons was overkomen en ook zij konden het niet geloven. Andere Oci-fokkers hadden geen ervaring met zilver, dus konden zij ons ook niet helpen. Aan het einde van de dag kreeg ik Lani's keurrapport in handen. Een prachtig rapport, maar in plaats van een punt, stond er alleen de code voor blauw-zilver.


De situatie zat me niet echt lekker, maar wat kun je er aan doen? Er is geen DNA-test die zou kunnen uitwijzen of ze zilver was of niet. Het enige wat we konden doen (behalve afwachten), was haar een nestje laten krijgen met een niet zilveren kater. Als er zilveren kittens geboren zouden worden, zou dat bewijzen dat Lani zilver was. Maar ja, ze was nog geen jaar oud. Dat zou dus nog even duren.

In september nam ik Lani opnieuw mee naar show. De keurmeester was erg van haar gecharmeerd. Zodra hij echter haar vachtje bekeek, vertelde hij me dat ze een zilver was. Hij liet me ook zien waarom: door de vacht op haar rug wat op te tillen, kun je de basis van de haren zien. En die was spierwit. Het was dus een feit: Lani was zilver. Zelfs op de moeilijkste plek om zilver waar te nemen (boven op de kruin) bleek het zilver zichtbaar te zijn. Ze kreeg een prachtig keurrapport, maar er stond ook op vermeld dat ze echt zilver was.

Nu er twee keurmeesters waren die Lani als zilver bestempelden en ik ook zelf gezien had waarom, kwam weer de vraag: Wat nu? Ze had in elk geval een nieuwe stamboom nodig, dus mailde ik de fokker. Daarna hebben we contact opgenomen met de vereniging die de stamboom had uitgegeven. Die dacht even een probleem te hebben. Je kunt tenslotte niet zomaar een stamboom veranderen omdat je denkt dat de kleur anders is dat oorspronkelijk opgegeven.

Ze zou opnieuw naar show moeten komen en ingeschreven moeten worden in de determinatieklasse. Dan kon er vastgesteld worden hoe of wat. Ik had echter van twee keurmeesters een rapport met vermelding dat ze zilver was. Was dat dan niet afdoende? Gelukkig bleek dat het geval. Ik heb de keurrapporten ingescand en samen met de originele stamboom opgestuurd naar de vereniging. Daarna de benodigde kosten voldaan voor het maken van een nieuwe stamboom. Enige tijd later kreeg ik die binnen en was het officieel: Lani is een blauw-zilver.

Dat is niet waar ik op gehoopt had toen ik Lani kocht, want ik ben niet zo'n fan van de zilveren katten. Het is echter niet anders. Haar vachtje mag dan misschien niet helemaal zijn wat ik gehoopt had, ze is een prachtig meisje. De keurmeesters noemen haar “veelbelovend”, dat beloofd dus nog wat. Maar bovenal is ze één van de liefste katten hier in huis en dat is me heel veel waard.

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement