Vri, 6 Dec 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


AVONTUREN > EMMERICH: BURMESEN SONDERSHOW

In de loop van 2012 kwam via via de uitnodiging om deel te nemen aan een show in Duitsland met een Burmezen specal. Atijd leuk en qua datum ook gunstig, dus gezegd dat ik graag zou komen.
Eerst eens even bedacht wie ik mee wilde nemen. De keuze viel op Deeba en Enor. Deeba had nog een geldige rabiës-enting, maar Enor nog niet. Die moet minimaal 3 weken oud zijn, dus was het een kwestie van die bijtijds te gaan halen. Geen probleem, 't was zo geregeld.
Op 17 februari liep om 5 uur 's morgens de wekker af. Wel een beetje vroeg, maar je moet er wat voor over hebben. Meteen 't bed uit en aan de slag. Ondanks dat ik de avond tevoren alles had klaargemaakt en -gezet, was het toch rond 6 uur voordat ik in de auto zat.
Vol goede moed op weg en na een klein half uurtje de auto geparkeerd bij vrienden voor de deur. Tassen en katten uit de ene auto gehaald en in de andere gezet en daar gingen we verder.
Precies om 7.30 uur stonden we, na een voorspoedige reis, in Emmerich voor de deur van de hal. Daar moesten we even wachten, want ze waren er nog net niet helemaal klaar voor. Gelukkig duurde het niet lang en konden we naar binnen, betalen en door naar de veterinaire keuring.
Eenmaal binnen de tassen uitgepakt, de kooien ingericht (die zijn mooi, groot, stevig en met grote deuren) en daarna de katten erin gezet. Enor kijkt altijd even rond en onderzoekt waar ze is terecht gekomen. Daarna gaat ze lekker in de mand liggen.
Deeba niet, die lijkt te veel op haar moeder. Thuis het krat in, is niet helemaal de bedoeling, maar als ik er op sta, nou vooruit dan maar. Dan ter plekke voor de dierenarts eruit, even de benen strekken en voor ze het weet moet ze er weer in terug. Dan mag ze er weer uit als ik de kooi heb ingericht. Maar ja, daarin zit je ook vast.
Deeba ijsbeert dus door de kooi, mauwt klagelijk (en heel zielig) en probeert of ze zich een weg tussen de tralies door kan duwen. Niet dus. Nog meer geklaag. Een paar vriendelijke en troostrijke woorden worden wel op prijs gesteld, maar helpen de situatie niet te veranderen. Het duurt alijd even voordat ze zich (letterlijk) bij de situatie neerlegt. Dan gaat zij ook lekker in de mand bij Enor liggen.
Rond 9.30 worden alle aanwezigen welkom geheten en wordt er verteld welke keurmeesters er zijn en welke katten die keuren.



Er zijn 17 Burmezen aanwezig in de kleuren bruin, chocolate, blauw, lilac, rood, crème, cinnamon, choc. tortie en lilac tortie.
Er worden in Duitsland meer kleuren bij de Burmees erkent, die bij ons onder de Asians zouden vallen. Hiervan zijn er ook 10 aanwezig. Verder treffen we nog enkele Bombays.

Alle Burmezen in orginele kleuren worden door dezelfde keurmeester gekeurd, de overige kleuren worden door anderen gekeurd. Aan het einde van de ochtend blijkt alleen een lilac tortie kitten nog niet te zijn gekeurd. Dat gebeurt daarna gelukkig alsnog.
Tussen de middag, als de keurmeesters lunchpauze hebben, wordt er op het podium een kleine presentatie gehouden over het ras en de verschillende kleuren. Ook nu wordt er een onderscheid gemaakt tussen de orginele kleuren en de overige aanwezige kleuren. Het publiek staat een paar rijen dik voor het podium toe te kijken en te luisteren.
Dan volgt het grote wachten tot alle aanwezige katten zijn gekeurd en men klaar is voor de BIS-verkiezingen. Tegen die tijd worden er op het podium voor elke keurmeester een tafel en stoel neergezet. Zodra zij allen hebben plaatsgenomen, gaat het gebeuren.



Eén voor één worden de verschillende katten op het podium geroepen en aan de keurmeesters gepresenteerd. Een ieder die mag blijven, wacht aan de zijkant van het podium. Zodra de groep compleet is, wordt die op rij voor de keurmeesters gezet. Er wordt nog even goed gekeken en daarna draait de rij zich om naar de zaal. Nu brengen de keurmeesters hun stem uit.



Zodra de uitslag bekend is, worden de katten met naam en toenaam genoemd (waarbij blijkt dat Engels best een moeilijke taal is) en wordt er verteld welke prijs ze hebben gewonnen. Degene die als laatste wordt genoemd, is in deze serie Best of Best geworden.



Het duurt natuurlijk even voor ze zo alle katten hebben gehad, maar onvermijdelijk komen we aan bij het moment van de Best Over All-verkiezing. Er staat een grote verscheidenheid aan rassen, vachtlengtes en leeftijden op het podium.

De Burmees wordt vertegenwoordigd door een engelachtig lilac tortie kitten van 16 weken. Wij, in de zaal, staan als gekken te duimen. En...het werkt.
De kleine meid wordt de beste kat van de dag. Wat een fantastische afsluiting van deze special!!



Fotocredits: Harald Hayn
www.acma-finearts.de

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement