Don, 23 Mei 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


RAS INFO > DE OCICAT > OORSPRONG

Traditionele Siamees (De Thai)


De geschiedenis:
De Siamees is een eeuwenoud ras, dat uit het vroegere Siam (nu Thailand) stamt. De huidige Siamees lijkt echter weinig meer op deze katten. De vroegere Siamees, ook wel de Traditionele Siamees, heet tegenwoordig Thai. Eind 18de eeuw kwamen de eerste vertegenwoordigers van dit ras naar Engeland. De Thai kan in bouw variëren, maar is veel robuuster dan de moderne Siamees. Toch is het nog duidelijk een Oosterse kat met een gematigde wigvormige kop en wat langere lichaamsbouw.

Het karakter:
De Traditionele Siamees is een zeer intelligente en praatgrage kat. De kat is mens georiënteerd, eist voldoende aandacht en kan affectie in alle heftigheid tonen. Veel katten apporteren met plezier en gaan graag mee op reis. De kat kijkt je recht in de ogen en lijkt je gedachten te kunnen lezen. Ze zijn speels en blijven dit tot op hoge leeftijd. Toch zijn ze niet hyperactief en zijn ze vrij rustig tussen hun speeluurtjes door. Met kleine kinderen zijn ze tolerant en geduldig. Het is een sterk en gezond ras dat makkelijk 15 jaar of ouder kan worden.

Het uiterlijk:
De Traditionele Siamees is een middelgrote kat met een robuust, maar elegant voorkomen. De poten zijn gespierd. De staart is middellang, breed aan de basis en naar het einde spitser toelopend. De kop is stevig van gemiddelde lengte en breedte. Gevulde wangen geven de kop een ronder voorkomen. De kat is goed gespierd, maar niet extreem. De oogkleur is stralend blauw. De ogen zijn van boven amandelvormig, van onder mooi rond. De vacht ligt glad aan, voelt zacht en verend, ondervacht is niet gewenst. Het masker, de oren, de poten en de staart moeten dezelfde kleur en kleurintensiteit hebben.

De Abessijn

Geschiedenis:
De Abessijn is één van de oudste bekende kattenrassen. Tegen het einde van de 18de eeuw zijn de eerst vertegenwoordigers van dit ras naar Engeland gekomen. Uiteindelijk is de Brits Korthaar in gekruist om het ras te verbeteren. Enige decennia later was de Abessijn ook in Nederland vertegenwoordigd.

Het karakter:
De Abessijn is een vriendelijke, intelligente kat, maar wel met een duidelijk eigen karakter. Ze zijn actief en hebben veel aandacht nodig. Als ze veel alleen worden gelaten, kwijnen ze weg. Ze zijn echt deel van het gezin. Ze kunnen vrij goed met andere katten over weg, maar ook bevriend raken met honden. Ze zijn bekend om hun nieuwsgierigheid en slimheid. Ze zijn speels en nadat ze moegespeeld zijn, kunnen ze uren lang op schoot liggen om geknuffeld te worden.

Het uiterlijk:
De Abessijn is een gespierde, stevige, elegante en lenige kat. De poten zijn slank met een fijne botstructuur. De voetjes zijn klein en ovaal. De staart is vrij lang, breed aan de basis en uitlopend in een punt. De kop is wigvormig en heeft tabby-tekening. De ogen zijn groot en wijd geplaatst. De vacht is ticked (twee of drie kleurbanden per haar).

De American Shorthair

Geschiedenis:
De American Shorthair is ontstaan uit boerenkatten (waarschijnlijk meegekomen met ontdekkingsreizigers en kolonisten). De kat werkte als muizenvanger en werd uiteindelijk door de Amerikaanse Post in dienst genomen om de postzakken te beschermen tegen knagend ongedierte. Door te selecteren op schoonheid uitstond uit de fok uiteindelijk de American Shorthair.

Het Karakter:
De American Shorthair komt in karakter veel overeen met de Europese Korthaar, hetgeen betekend dat ze onderling van elkaar kunnen verschillen. Ze hebben echter met elkaar gemeen dat ze speels zijn en blijven tot op hoge leeftijd. De kat heeft ruimte nodig. Als de kat zich niet buiten uit kan leven, is het raadzaam om een flinke krabpaal aan te schaffen. De katten zijn intelligent, nieuwgierig, actief en brutaal. Ze kunnen het goed vinden met soortgenoten en andere dieren.

Het uiterlijk:
De American Shorthair heeft een middelgroot tot groot lichaam en is stevig gebouwd. De poten zijn gespierd en van gemiddelde lengte. Ze hebben een zware botstructuur. De voetjes zijn krachtig, groot en rond. De kop is rond, iets langer dan breed en heeft volle wangen. De staart is van gemiddelde lengte. Breed aan de basis en taps toelopend in een afgeronde staartpunt. De ogen zijn rond, ver uit elkaar geplaatst en hebben een alerte en heldere uitdrukking.

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement