Vri, 14 Jun 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


RAS INFO > DE BURMEES > KARAKTER

Burmezen zijn zeer sociale, intelligente, lieve en opvallend aanhankelijke katten. Ze zoeken graag menselijk gezelschap. De Burmees lijkt als doelstelling te hebben een ieder om z'n pootjes te winden. Toch weten ze heel goed wie hun baas is en zijn ze meestal ook sterk aan hem of haar gehecht. Een Burmees hecht zich meer aan de mensen dan aan een huis, alhoewel een Burmees die in een nieuwe omgeving terecht komt, deze toch eerst tot in de kleinste hoekjes moet verkennen.

Ze koesteren zich, zoals de meeste katten, in warmte en liggen dan ook bij voorkeur in de zon, op een warme schoot, bij iemand in de nek en als er niemand in de buurt is op de cv radiator, daarbij temperaturen verdragend die u en ik niet voor mogelijk achten.

Een Burmees in huis halen betekent dat er een volledig gezinslid bij komt. Hij/zij hoort bij het gezin, doet met alles mee, helpt met alles mee en is aanwezig bij alles wat hun "baas" doet. Zoals boven op de krant gaan zitten of het toetsenbord van de computer bedienen. Ook gaat hij/zij 's nachts, als het even kan, mee naar bed.

Burmezen stralen een innerlijke rust en harmonie uit en zijn naast ontzettend nieuwsgierig, ook zeer ondeugend en speels en blijven dit meestal tot op hoge leeftijd. Zelfs castraten verliezen die speelsheid niet. Ook perioden van enorme luiheid behoren tot het arsenaal van de Burmees.

Dichte deuren zijn voor de doorsnee Burmees geen enkel probleem, hij/zij maakt ze gewoon open. Wilt u dat niet, dan kunt u de klinken recht op zetten, maar ik geef u geen garantie. Vaak zult u moeten overgaan tot het monteren van ronde metalen knoppen. Houten knoppen kan een Burmees met zijn/haar nagels goed vastpakken, waarna een slingerend lijf er voor zorgt dat de kruk alsnog draait. Het is maar dat u het weet.

Ze zijn dus zeer intelligent, maar dat betekent niet dat je ze zomaar iets leert of afleert. In principe maakt de Burmees zelf wel uit wat hij/zij doet en je moet echt de baas zijn om hem/haar tot andere gedachten te brengen. Ze weten overigens donders goed wat verbieden betekent, maar of zij er naar luisteren, hangt van uw overwicht af. Ze luisteren dus hoofdzakelijk als het hn uitkomt.

Toch is het zo dat een alleenstaande Burmees niet goed uit de voeten kan, ondanks zijn/haar mensgerichtheid. Vaak heeft een Burmees de neiging om weg te kwijnen zonder andere katten om zich heen. Zeker als u veel van huis bent, kan de Burmees niet zonder katachtig gezelschap en kwijnt hij/zij onherroepelijk weg. Maar niet iedere andere kat is voor de Burmees acceptabel. Zoals uit voorgaande mag blijken, is de Burmees een kat van het dominante soort. Een andere dominante kat er bij plaatsen kan dan ook problemen opleveren.

Burmezen zijn doorgaans een gezond ras dat vaak 15 jaar of ouder wordt. Ze zijn tamelijk vroeg rijp: sommige poezen zijn op een leeftijd van 5 6 maanden al voor het eerst krols. De Burmees is behoorlijk vruchtbaar. Een gemiddelde nestgrootte is 4-5 kittens. Nesten van 7 of 8 kittens komen ook voor, waarbij het niet ondenkbeeldig is dat ze ook allemaal in leven blijven. De kittens worden vrij licht gekleurd geboren en bereiken hun uiteindelijke kleur pas na ongeveer 2 jaar. Burmezen zijn ook zeer sociale moeders en brengen nogal eens samen een nestje groot.

Burmezen zijn zeker niet agressief, al zijn ze duidelijk aanwezig. Gevechten tussen Burmezen komen dan ook weinig voor. Ook de omgang met honden verloopt over het algemeen zonder problemen. Omdat de Burmees rustig en evenwichtig is, raakt zij ook niet snel ergens van onder de indruk. Zij is dan ook een prima kamaraad voor kinderen en gedijt goed in drukke huishoudens.

Naast dit alles heeft de Burmees een zacht en aangenaam stemgeluid, dat zij graag en regelmatig laat horen. Zij "tettert" om te smeken, te vragen of te antwoorden, te troosten of te berispen, vreugde of frustratie te uiten. Het maakt hun lichaamstaal bijna overbodig.Toch zijn ze verre van luidruchtig.


Samenvattend is de Burmees een eigenzinnig, dynamisch, op mensen gerichte kat, die doorgaans net als een hond tot huisgenoot bestempeld moet worden. Hij/zij brengt leven in de brouwerij. Deze geweldige kat werkt erg verslavend en veel mensen laten het dan ook niet bij n vertegenwoordiger van dit ras.

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement