Vri, 19 Jul 2024

  

Member of
Mundikat


Member of


RAS INFO > DE OCICAT > UITERLIJK

Algemeen uiterlijk:
De Ocicat is een middelgrote tot grote kat, goed gevlekt (met mooi verdeelde, duimgrote spots) van gemiddeld type. De kat moet er atletisch uitzien. Dus goed gespierd, stevig, met een goed gevuld lichaam en borst, maar toch sierlijk en lenig. De Ocicat moet verrassend zwaar zijn voor zijn formaat. De kat reageert alert op zijn omgeving en vertoond grote vitaliteit. Deze kat is krachtig, atletisch, elegant, mooi gevlekt en met name bekend om zijn “wilde” uiterlijk.

De kop:


De kop heeft een matige wigvorm, is iets langer dan breed, heeft een stevig en breed snuitje, wat een vierkante indruk geeft. De schedel vertoont een lichte buiging van de snuit naar de wangen met een duidelijke, maar zachte welving van de neusbrug naar de wenkbrauwen. De kin en kaken zijn sterk ontwikkeld met een goed passend gebit.

De oren:

De oren zijn vrij groot, wijd uiteen geplaatst en volgen de contouren van de kop. Wanneer er een denkbeeldige horizontale lijn boven de wenkbrauwen wordt getrokken, moeten de oren in een hoek van 45° staan, dus niet te hoog en niet te laag geplaatst. Het wordt als bonus beschouwd dat er oorpluimpjes aanwezig zijn die verticaal boven de oorpunten uitsteken.

De ogen:

De ogen zijn groot en amandelvormig, iets schuin geplaatst. De ruimte tussen de ogen moet meer dan de breedte van een oog bedragen. Alle kleuren, behalve blauw, zijn toegestaan. Een intense oogkleur heeft de voorkeur.

De nek:
Elegante nek.
De nek is elegant en licht gebogen, waardoor de kop elegant gedragen wordt.

Het lichaam:

Het lichaam is vrij lang en solide met stevige botten en goed ontwikkelde spieren, maar oogt toch atletisch. Niet oosters en niet grof. De rug is vlak, maar naar achter toe wat oplopend. De zijden zijn redelijk vlak. De borst is vrij diep met iets uitstekende ribben.

De poten en voeten:

De poten zijn stevig, vrij lang, goed gespierd en in goede verhouding met het lichaam. De achterpoten zijn wat langer dan de voorpoten. De voeten zijn ovaal en compact. De maat is in de juiste verhouding tot de poten.

De staart:

De staart is vrij lang, niet al te dun, enigszins taps toelopend en met een donkere punt.

De vachtstructuur:

De vacht is kort en glad aanliggend, satijnachtig van structuur en glanzend. Er mag geen neiging zijn naar wolligheid of langere haarlengte. De haren vertonen ticking, behalve die op de staartpunt. De haren van de grondkleur hebben ticking met lichte haarpunten. De haren van de aftekening hebben ticking met donkere haarpunten.
De lichtste kleur bevind zich meestal op het gezicht rond de ogen, op de kin en onderaan de kaken. Op de rest van het gezicht, de bovenkant van de rug, de poten en de staart mag de kleur donkerder zijn. De donkerste kleur bevind zich op de staartpunt. Om de juiste vachtkleur te bepalen, is de kleur van de staartpunt beslissend.

De tekening:

De kat heeft een donkere spotted tabby tekening en een lichte grondkleur. De tekening is over het hele lichaam duidelijk waarneembaar. Op de borst bevind zich één, maar bij voorkeur meerdere, niet gesloten halsbanden. Op de schouders en flanken bevinden zich ovale, duimgrote spotjes, die zover mogelijk richting de buik doorlopend. De staart heeft zeer brede strepen, bij voorkeur afgewisseld met spots. De staartpunt is effen. Op de kop, poten en staart kan het patroon donkerder zijn dan op de rest van het lichaam. De lichtere kleuren vertonen uiteraard minder contrast dan de donkerder kleuren.

Fouten:
Een lichaam dat te omvangrijk en te grof is. Een vacht met een onduidelijke of vage tekening. Blauwe ogen. Wit in de vacht op andere plaatsten dan rond de ogen, de neusgaten, de kin en het bovenste gedeelte van de keel. Uitzondering is de witte agouti grondkleur bij de zilver variëteiten.

Bevriende catteries
Alchymists
Brookside
Emibell
Niraja
Zebdaj
Member of
Nederlandse Burmezen Club


Member of
Ocicat Club
Holland


© 2006-2024 Cattery Nimble Nymph - Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Privacy Statement